Over LAK

Welkom op de website van de Leidse Alumni Kai “Van hier tot Tokyo”.

Laten wij ons eerst even voorstellen. In het voorjaar van 2005 hebben een aantal enthousiaste alumni en studenten de handen ineen geslagen en de Leidse Alumni Kai “Van hier tot Tokyo” opgericht. Zie de pagina Bestuur voor de huidige bestuursleden.

Honderden Leidse Japanologen sinds Hoffmann…

In 1855 werd Johann Joseph Hoffmann (1805-1878) benoemd als eerste hoogleraar Japans en Chinees aan de Universiteit Leiden. Zijn salaris werd door koning Willem III zelf betaald en daarmee was de studie Japans in Leiden een feit.

In juni 2005 is de Leidse Alumni Kai ‘Van hier tot Tokyo’ opgericht, een alumnivereniging met als belangrijkste doel het opbouwen en onderhouden van een wereldwijd netwerk voor de vele honderden studenten die in de laatste decennia Japans in Leiden hebben gestudeerd. Want een ‘kleine letterenstudie’ is Japanologie niet meer te noemen met 101 inschrijvingen voor het eerste jaar in 2005!

…vormen een wereldwijd netwerk…

Via het netwerk van de “Kai” (Japans voor club/vereniging) kunnen oud-studenten kennis uitwisselen en hun banden met elkaar en met de universiteit onderhouden. Daarnaast voorziet het netwerk de huidige studenten in contacten voor stages en loopbaanmogelijkheden bij het bedrijfsleven en de overheid. Andersom kunnen ook het internationale bedrijfsleven en overheidsorganisaties van Nederland en Japan via de Alumni Kai kennismaken met de nieuwe generatie Japanologen.

Sinds de zomer van 2005 worden zoveel mogelijk alumni per e-mail aangeschreven en uitgenodigd zich aan te melden via deze website.

Met in 2017 meer dan 500 leden, biedt het netwerk een boeiende mix van Japanologen uit diverse jaargangen, landen en beroepsgroepen.

Zo is het jongste lid 23, terwijl het oudste lid de tachtig reeds is gepasseerd. Hoewel verreweg de meeste leden in Nederland wonen, verblijft toch ook zo’n 30% van het ledenbestand in Japan, de VS, Duitsland en andere landen. Verder blijkt iets minder dan de helft van de inschrijvers een baan te hebben in het bedrijfsleven en werkt bijna een op de drie leden bij een Japans (of gerelateerd) bedrijf.

…beklonken op de alumnimiddag 2006!

Op zaterdag 18 maart 2006 werd de eerste alumnimiddag gehouden in het Arsenaal, thuishaven van alle Japanologen.

Op het programma stonden onder meer een inspirerende rondleiding door het totaal vernieuwde SieboldHuis en het knallende debuutoptreden van Japanologenband “Article 9”. Verder werd middels een aparte kinderopvang ook voor de jongste Japanologen in spe gezorgd.

Het belangrijkste voor de meeste van de ruim 70 deelnemers uit binnen- en buitenland was natuurlijk het weerzien met studenten van toen en nu. Velen hadden met jaargenoten afgesproken om samen naar het Arsenaal te komen, maar overal klonken ook blijverraste begroetingen van oud-studiegenoten die elkaar al lang uit het oog verloren hadden. En dat alles onder het genot van een (Japans) hapje en een of meerdere drankjes…

In 2015 bestond de Leidse Alumni Kai tien jaar. Dit hebben we vanzelfsprekend wederom met een Alumni Kai reünie middag gevierd in het Arsenaal. Ook dit maal waren er zo een 70 deelnemers, welk een programma werd aangeboden waarin onder andere een speech van Z.E. the embasador of Japan Mr. Tsuji. Maar vooral was het een weerzien van studiegenoten uit allerhande jaargangen.

Heb je je nog niet ingeschreven en ben je Leids Japanoloog? Schrijf je in, want alleen als je op de lijst staat krijg je een uitnodiging voor onze activiteiten en blijf je op de hoogte. Tevens heb je toegang tot het grootste Japanologen Netwerk van Nederland.

Heb je je wel ingeschreven, maar ken je nog Japanologen die zich nog niet ingeschreven hebben? Zeg het voort!