In memoriam: Mathilde Teuben

Vandaag bereikte ons het droevige nieuws dat Mathilde Teuben op donderdag 7 september is overleden.

Wij zijn Mathilde als onze medeoprichtster grote dankbaarheid verschuldigd voor al haar inzet voor de Alumni Kai de afgelopen jaren: van de oprichting, tot het bestuurswerk en de tomeloze inzet voor het Japan Open Café.

Lees verder “In memoriam: Mathilde Teuben”

Uitnodiging: NJV-symposium “Nieuw licht op Edo”

Kasteel van Matsumoto

Op vrijdagmiddag 9 juni 2023 organiseert de Nederlands-Japanse Vereniging (NJV) samen met Wim Boot een symposium ter gelegenheid van zijn afscheid als bestuurslid. Het symposium vindt plaats in de grote zaal van Museum van Volkenkunde. Het symposium en de aansluitende borrel zijn toegankelijk voor leden en niet-leden. Deelname aan het symposium, koffie/thee en het eerste drankje tijdens de borrel zijn gratis.

Kijk voor meer informatie over het symposium en de lezingen op de website van NJV.

European Music Meets Japanese Culture: a Lecture on the Essence of the Funeral Culture in Japan

On 8 April, a concert supported by Issac Alfred Ailion Foundation will be held at Museum Volkenkunde.

This program presents musical works related to funeral rites and religious culture in Japan and Europe with a short lecture introducing funeral culture in Japan, focusing on the Shingon Buddhist tradition.

Lees verder “European Music Meets Japanese Culture: a Lecture on the Essence of the Funeral Culture in Japan”

In memoriam: Paul Wijsman

Vandaag bereikte ons het droevige nieuws dat Paul Wijsman op 28 februari is overleden. Paul is 64 jaar geworden. 

Wij zijn Paul als onze mede-oprichter grote dankbaarheid verschuldigd voor al zijn inzet voor de Alumni Kai de afgelopen jaren: van de oprichting, tot het bestuurswerk en alle andere ondersteuning. Maar alle alumni denken waarschijnlijk met veel waardering terug aan Paul voor zijn werk in de bibliotheek van Japanse Taal & Cultuur in het Arsenaal, waar vele generaties studenten kennis hebben mogen halen voor werkstukken, scripties, voordrachten, of om gewoon ontspannen literatuur te lezen. Paul stond altijd voor alle studenten klaar om te helpen het juiste materiaal te vinden. 

Lees verder “In memoriam: Paul Wijsman”

Boek: Een integrale vertaling van Bashō’s Sarumino (Wim Boot en Henk Akkermans)

Een regenjasje voor het aapje is een integrale vertaling in het Nederlands van de bundel Sarumino. Voor onverwachte inkijkjes in het dagelijkse leven in het Japan van de 17e eeuw moet je de haiku uit die tijd lezen. Net als de blokdrukprenten uit de Edo-periode (1600-1868) zijn ze geestig, grappig, soms ook sereen of diep-doorvoeld, maar steeds komen zij direct voort uit de alledaagse werkelijkheid.

Lees verder “Boek: Een integrale vertaling van Bashō’s Sarumino (Wim Boot en Henk Akkermans)”

Gezocht: medewerkers Nieuw Japans-Nederlands Woordenboekproject

‘Hoe ongelukkig ik door schipbreuk van alle mijne verzamelingen en papieren beroofd ben geworden, en dus niets, van ’t geen ik over Japan in al dien tijd opgespoord had, heb kunnen bergen,’ aldus Hendrik Doeff, die na een verblijf van 19 jaar in Japan zijn Japans-Nederlands en Nederlands-Japans woordenboeken in de zee zag verdwijnen.

In vier eeuwen Nederlands-Japanse relaties zijn er verscheidene pogingen gedaan om zulke woordenboeken te maken, meestal op een wat mindere dramatische manier dan het woordenboekavontuur van mijnheer Doeff in de 19e eeuw. Maar uiteindelijk blijft het een feit dat er nog steeds geen compleet, volwaardig en bruikbaar JP-NL, NL-JP woordenboek bestaat.

Maar een gedreven team bestaande uit wetenschappers, vertalers, vergevorderde studenten, webontwikkelaars en databasespecialisten uit Nederland, België en Japan is al een aantal jaren bezig om zo’n woordenboek online te verwezenlijken. Het resultaat is dat er nu al 10.000 NL-JP betekenissen en meer dan 30.000 JP-NL betekenissen te vinden zijn op jnnj.nl. Op deze website kan je ook al veel informatie over wat we precies aan het ondernemen zijn.

Lees verder “Gezocht: medewerkers Nieuw Japans-Nederlands Woordenboekproject”