Accountmanager Internationale Bedrijven met focus op Japan

De ambtelijke organisatie Amstelveen werkt voor twee gemeenten: Amstelveen en Aalsmeer. Beide gemeenten zijn bestuurlijk zelfstandig. Voor meer informatie zie onze website www.amstelveen.nl en www.aalsmeer.nl.

Afdeling Verbinding & Regie

De afdeling Verbinding & Regie (V&R) ondersteunt de besturen van Amstelveen en Aalsmeer bij de voorbereiding van ontwikkelingen binnen de beide gemeenten. Het werk van de afdeling beweegt zich rond vier pijlers: bestuurlijk (regionale) thema’s, transformatie van het maatschappelijk domein, economische zaken en verandervraagstukken op het ruimtelijk domein. De afdeling voert haar taken uit in nauwe samenwerking met collega’s van andere afdelingen en betrokkenen vanuit externe organisaties in de gemeenten. De afdeling telt ongeveer 20 medewerkers.

Samenwerking met amsterdam inbusiness amsterdam inbusiness (AiB) is een regionaal samenwerkingsverband tussen de gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Almere en Haarlemmermeer. amsterdam inbusiness acquireert en begeleidt buitenlandse bedrijven bij vestiging en onderhoudt contacten met het zittende internationale bedrijfsleven, ondersteunt bij uitbreidingen en werkt aan een beter vestigingsklimaat. Dit doet AiB in nauwe samenwerking met de Netherlands Foreign Investment Agency, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken.

In de formatie van de afdeling V&R is door vertrek van een medewerker ruimte voor een

  • Accountmanager Internationale Bedrijven met focus op Japan
  • 36 uur per week schaal 12

De functie

Als internationaal accountmanager werk je zelfstandig en in teamverband aan het aantrekken en behoud van buitenlandse bedrijven voor de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Je bent verantwoordelijk voor het acquireren en begeleiden van internationale bedrijven bij het opzetten van een kantoor binnen de metropool. Tevens ben je als relatiemanager verantwoordelijk voor het onderhouden van de relaties met de bedrijven en het signaleren van zaken die het vestigingsklimaat voor bedrijven kunnen verbeteren. Je doet je werk grotendeels in AiB-verband, waarbij je je tevens actief inzet voor de Japanse bedrijven en expat-gemeenschap in Amstelveen.

Werkzaamheden

  • Je vindt het een uitdaging om potentiele bedrijven internationaal te acquireren. In het buitenland (focus op Japan) benader je bedrijven via het partnernetwerk, dienstverleners en direct. Je organiseert onder meer samen met de partners investeringsseminars, bedrijfsbezoeken en handelsmissies. Je zorgt dat er jaarlijks 10 nieuwe Aziatische investeringen naar de MRA komen.
  • Je leidt geïnteresseerde bedrijven rond in de MRA en brengt hen in contact met alle relevante partijen die van dienst kunnen zijn bij het opzetten van een vestiging.
  • Door samenwerking, marktkennis en creativiteit ontwikkel je nieuwe wegen om bedrijven te interesseren voor vestiging. Je analyseert resultaten en legt deze vast t.b.v. strategie, ontwikkeling en communicatiemiddelen. Je weet welke bedrijven belangrijke spelers zijn en speelt actief in op hun wensen en behoeften.
  • Met de gevestigde bedrijven onderhoud je nauw contact. Je bezoekt minimaal 15 Japanse bedrijven per jaar. Je lost problemen hands on op en/of regelt beleidsondersteuning. Indien er sprake is van uitbreidingspotentie stel je alles inhet werk om deze te realiseren. Dit doe je samen met het investor development team van amsterdam inbusiness en de collega’s binnen de gemeente Amstelveen.
  • Je maakt onderdeel uit van het amsterdam inbusiness team en neemt verantwoordelijkheid in het uitvoeren en versterken van de gezamenlijke strategie. Jij bent in het team van aib de Japan specialist. In de praktijk betekent dit dat je je kennis en expertise inzet voor de gehele MRA.
  • Je ondersteunt bestuurders binnen de MRA bij Japan (en Aziatische) gerelateerde activiteiten. De nadruk in de landenportefeuille voor de nieuwe accountmanager ligt op Japan met een uitstraling naar nabij gelegen Aziatische gebieden. Het komt voor dat je zelf ook een paar keer per jaar verblijft in het buitenland. Na een inwerk- en kennismakingsperiode werk je veelal zelfstandig.

Persoonlijk profiel

Je bent een geboren netwerker, je beweegt je tactvol en moeiteloos in gezelschappen. Je bent zakelijk en service-gericht. Je bent belangstellend, luisterend en verbindend in je communicatie. Voor jou is een afspraak een afspraak. Je bent een echte ‘aanpakker’ en bent oplossingsgericht.

Je bent vooral vanwege je senioriteit een volwaardig gesprekspartner in een zeer divers netwerk. Je hebt ervaring met de Japanse- en Aziatische economie en cultuur. Bescheidenheid, integriteit en betrouwbaarheid zijn essentieel. Je weet hoe de bestuurlijke, politieke en ondernemersbelangen in de verschillende netwerken liggen. Je bent een goede onderhandelaar.

Je hebt een afgeronde wetenschappelijke opleiding. Je bent breed en generalistisch ontwikkeld. Je interesseert je aantoonbaar voor andere culturen en bent bereid je daarin te verdiepen. Je hebt een goed taalgevoel en pakt snel de taal van een gastland op. Je spreekt en schrijft vloeiend Engels. Kennis van de Japanse cultuur en beheersing van de Japanse taal is een grote pré. Verder beschik je over de volgende competenties: netwerkvaardigheid, initiatief, resultaatgerichtheid, bestuurlijke sensitiviteit, inlevingsvermogen en integraal werken.

Je bent representatief in kleding, woord en gedrag. Persoonlijke flexibiliteit is essentieel om dit werk goed te kunnen doen. Ervaring met soortgelijke werkzaamheden is noodzakelijk, bij voorkeur is deze internationaal.

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden een functie in een organisatie die volop in beweging is, waarbij je opereert in een bruisende internationale omgeving. De aanstelling bij de gemeente is voor 36 uur per week, schaal 12 (max. € 5207,–).

Inlichtingen en sollicitatie

Voor inlichtingen over de functie kun je contact opnemen met Jane van Kampen,  accountmanager internationale bedrijven, tel. 020-540 4827.

Een assessment kan deel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

Je brief en CV met je motivatie ontvangen wij t.a.v. mw. Y. Klimsop onder vermelding van

vacaturenummer V&R/2016/01 graag voor 15 april [NB: = sluitingsdatum intern] 6 mei 2016 [NB: = sluitingsdatum extern].

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.