Vierde editie homestay Nagasaki-Leiden groot succes

Op 27 december 2023 kwamen een groep van 16 Japanse scholieren van 13 tot 15 jaar en hun drie begeleiders aan in Leiden voor een bezoek aan de stad en een homestay bij gastgezinnen. Dit is de vierde keer dat de homestay Nagasaki-Leiden georganiseerd werd.

Inmiddels is het een mooie traditie, maar wel een die door corona twee keer geannuleerd moest worden. Dit was de eerste keer in vijf jaar dat het bezoek van de scholieren uit Nagasaki kon doorgaan. De groep bracht eerst een bezoek aan Würzburg, de geboorteplaats van Von Siebold, en reisde daarna door naar zusterstad Leiden.

© Foto: Leidse Alumni Kai

28 december

Op 28 december stond er een vol programma in de planning. We begonnen met een ontmoeting met burgemeester Peter van der Velden.

© Foto: Leidse Alumni Kai

Tijdens de ontmoeting is gesproken over het klimaat, wat Leiden speciaal maakt (zoals het BioScience Park, de universiteit, de historische binnenstad en Leidse evenementen, zoals Leidens Ontzet) en waarom Nederlandse scholieren uit internationale onderzoeken als het gelukkigst uit de bus komen.

Burgemeester Van der Velden vertelde over het Singelpark, de plannen met bereikbaarheid van de stad, en hoe we proberen het schoolsysteem te laten aansluiten op de behoeften van onze kinderen.

© Foto: Leidse Alumni Kai

Wandelend vervolgde de groep hun weg langs de Morspoort naar Japanmuseum SieboldHuis waar dhr. Kunimori een rondleiding verzorgde en vertelde over de lange geschiedenis die Nagasaki en Leiden met elkaar delen.

© Foto: Leidse Alumni Kai

Daarna ging de groep over de Prinsessekade, langs de mooie route Galgenwaard, Rembrandts geboortehuis en Molen de Put richting het Wereldmuseum Leiden. Daar vertelde conservator Dr. Daan Kok over het schitterende kamerscherm van Kawahara Keiga, met de afbeelding van Dejima en de baai van Nagasaki.

© Foto: Leidse Alumni Kai

Met behulp van de busjes van Stadsparkeerplan Haagweg vervolgden de scholieren hun weg naar Naturalis Biodiversity Center. In zusterstad Nagasaki staat immers een replica van T. rex Trix, dus een bezoek aan het origineel kon niet ontbreken tijdens deze reis.

© Foto: Leidse Alumni Kai

De busjes brachten de scholieren terug naar Wereldmuseum Leiden, waar een groep Leidse middelbare scholieren op hen wachtte voor een Meet & Greet met leeftijdgenoten.

Na een wat onwennige start van een paar minuten, zaten de groepjes al snel met elkaar te kletsen en ervaringen uit te wisselen. Natuurlijk zijn er veel verschillen tussen Leiden en Nagasaki, maar er zijn ook veel overeenkomsten gevonden.

© Foto: Leidse Alumni Kai
© Foto: Leidse Alumni Kai
© Foto: Leidse Alumni Kai

Toen was het eindelijk tijd om de gastgezinnen te ontmoeten. Spannend voor zowel de kinderen als de gezinnen. Hier hebben ze al die tijd naar uitgekeken! De kinderen bleven tot zondagmorgen 31 december bij de gastgezinnen. De gastgezinnen hebben van alles gedaan en een onvergetelijke tijd bezorgd voor de kinderen uit Nagasaki! Lees hieronder twee van hun ervaringen:

Tamara Post en Bastiaan Bouten

Meedoen aan een homestay programma: we hadden het nooit eerder gedaan. Maar toen we de oproep eind oktober zagen, besloten we ons aan te melden. Het verblijf in ons gezin van Yuki en Yushin, twee Japanse middelbare scholieren uit Nagasaki, was een bijzondere, leerzame en vooral ook leuke ervaring. Samen met hen en onze zonen Felix en Arthur zagen we onze woonplaats Amsterdam zoals nooit tevoren. Zo raakten we in gesprek over een detail van de Nachtwacht (“heeft die man nu één of twee benen?”). Maar er ontstond ook een tafeltenniscompetitie op onze eettafel. En de heren hebben freerun-tricks op het NDSM-terrein uitgewisseld. Wij kijken terug op 3 gezellige dagen!

© Foto: Tamara Post

Gesineke Veerman en Edwin Poels

Shin en Kabuto. We moesten eerst even oefenen op de namen, maar al snel rolden ze als vanzelfsprekend uit onze mond. Onze jongens van 13 en 15 jaar die we drie dagen in huis hadden voor hun homestay-ervaring. Kabuto van 13 was nog nooit in het buitenland geweest en Shin niet verder dan Taiwan. Wat een eer dat wij de eerste buitenlandervaring en de stedenband Nagasaki-Leiden voor hen mochten vormgeven.

Leiden bleek erg geschikt voor typisch Nederlandse activiteiten. Schaatsen leren op de drijvende ijsbaan, fietsen over de Zijldijk naar boerderij Boterhuys waar we een kraambezoek brachten bij een kalfje van 2 dagen, haring, kibbeling en stroopwafels eten op de Leidse markt, een centje geven aan de orgelman, en een bezoek aan Molen de Valk. Als je Engels niet zo goed is kun je nog steeds heel gezellig spelletjes spelen, ontdekten we ook. De vintage sjoelbak werd tot groot plezier van onze twee Nederlandse en twee Japanse tieners van zolder gehaald, en Halli Galli brak het ijs in eetcafé La Bota.

Deze drie dagen waren in onze eigen tienertijd ook mogelijk geweest, ware het niet dat de jongens handige iPads bij zich hadden, de gastgezinnen elkaar in een groepsapp 24/7 op de hoogte hielden, en we dus precies wisten wat er bij de andere Japanse tieners op het bord lag. Wij hutspot, zij boerenkool… Een verrijkende ervaring voor iedereen!

© Foto: Gesineke Veerman

De zondag is aangebroken en toen was het tijd om de kinderen en begeleiders uit te zwaaien. Een onvergetelijke tijd en er zijn banden ontstaan voor het leven.

© Foto: Leidse Alumni Kai